Jacob N Wiberg. Blev pianobyggare i Jamestown, USA.

Jacob Niclas Wiberg föddes på Ljugarn och han var dessutom min morfars farbror. Mycket har jag fått berättat om personer och händelser i familjen Wibergs ”släktsaga”, men ingenting om Jacob Niclas öden. Det var först när jag själv började bläddra i kyrkböckerna som jag upptäckte att han funnits och att han emigrerat till Amerika. Kanske var han dålig på att höra av sig? Jag har inget foto av honom, men har i alla fall tagit reda på vad som hände honom ”over there”.

***

Uppväxt på Ljugarn och drängjobb i När

Jacob Niclas Wiberg föddes 1846. Han växte upp i hemmet på Lotsbacken med föräldrar, en äldre bror och en yngre syster. Efter konfirmationen fick han, som de flesta pojkar på den tiden, ut och försörja sig som dräng på någon bondgård. Storebror hade redan jobbat några år i När så det var kanske naturligt att Jacob också hamnade där. Han slet ett par år på Hägdarve, ett år på Hallute och sedan som dräng vid Prästgården. Framtidsutsikterna för unga män från enkla hem var den här tiden relativt begränsade. Lyckades man inte gifta in sig i någon bondgård eller få ärva fädernehemmet kunde man få slita resten av sitt liv som dräng åt andra. Det där med näringsfrihet och möjlighet att skaffa sig ett hantverksyrke hade ännu inte riktigt trängt igenom på den gotländska landsbygden. När så storebror i början av 1869 berättade att han tänkte gifta sig till sommaren, flytta till Ljugarn och ta över föräldrahemmet så kände sig Jacob förmodligen rätt uppgiven.


Prästgården i När

På prästgården arbetade också en piga, Greta Kristina. Jacob var nog lite förtjust i henne. Hon var från Lau och en av skolmästare Ahlströms tio ungar. Hennes bror Mattias hade rest till Amerika för ett år sedan och fått det bra. Nu ville Mattias att lillebror Karl Anton också skulle komma över, men han var bara 16 år så Greta Stina skulle få följa med. Kanske blev Jacob först besviken att Greta Stina skulle resa iväg, men så föddes en idé ……

Den 29 april 1869 lämnade de tre sin hemö och den 21 maj klev de på båten i Göteborg för färd mot Jamestown i Nordamerika.

Tiden i Amerika

Den 19 juni anlände Jacob och hans färdkamrater till Jamestown cirka 50 svenska mil västnordväst om New York. Jamestown var ännu inte en stad men ett samhälle ungefär så stort som dåtidens Visby. Där fanns många invandrade svenskar och rikligt med småföretag som tillverkade de möbler som behövdes i den närliggande och snabbt expanderande storstaden. Jacob fick snabbt jobb och ett par år senare gifte han sig med Greta Stina.

Fem år senare hade Jacob och bröderna Ahlström fått nog av att arbeta åt andra. Unge Karl Anton hade lärt sig hur pianon byggdes och 1875 var de alla med och startade AHLSTROM PIANO COMPANY. Det blev ett framgångsrikt företag som under 50 år tillverkade pianon av högsta klass, såväl tekniskt som vad gäller träarbetet.

 


Del av artikel i Jamestown Evening Journal den 1 augusti 1925

Arbetet som ”piano maker” gav Jacob en tryggad försörjning. Han och hustrun fick fyra barn och dessa kunde få en god utbildning. Sonen blev advokat och döttrarna lärarinnor. Jacob själv var inte direkt intresserad av societetslivet i det växande Jamestown, som nu blivit stad. Men han blev en väl ansedd medborgare och förtroendevald i såväl kyrkan som stadens styre.


Ur Jamestown Evening Journal den 8 maj 1912

 

Lite om Jacob och Christina Wiborgs barn

Även om Jacob och Christina förde en stillsam tillvaro så kom barnens liv att vara fyllt av umgänge i stadens kända kretsar. Dagarna var fyllda av middagar, soaréer och välgörenhets-basarer. Två av de tre döttrarna gifte sig. Sonen Charles Henry ägnade sig inte bara åt advokatyrket utan älskade att synas i alla sammanhang. Han var medlem i alla stadens sällskap och var en hejare på att ordna offentliga parader och liknande. Han avled 1944. Då hade staden hunnit växa till drygt 40 000 invånare och i eftermälet stod: ”Han var förmodligen den mest välkände personen i Jamestown”.

 


Ur Jamestown Post Journal den 12 april 1944

Trots att Jacob Wiberg, hans fru och barn fick ett till synes gott liv i Jamestown så slutar historien här. Ingen av Jacob Wibergs barn fick några egna bröstarvingar.

 

Upp     Hela namnlistan


Sidan uppdaterad: 10 mars 2017
Copyright © 2017, Jan-Folke Fernholm.

End