Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Kvarnen 

Byggnad     Funktion     Nästa ställe

Funktion

Troligen är det många som inte vet hur kvarnverket ser ut och fungerar. Här följer en kortfattad beskrivning.

En stolpkvarn är upphängd på en träpelare – en grov trästock med ena änden nedgrävd i backen och med stenfundamentet som stöd. På stolpen hänger kvarnen likt ett uppochnedvänt dricksglas på en pinne och kan alltså vridas runt på sin pelare. Inuti finns två våningar förenade med en brant trappa. 

När säden skulle malas fick man invänta en dag med jämn, inte alltför kraftig vind. Med handkraft tog man tag i den långa hävstången bak på kvarnen och vred kvarnhuset så vingarna kom upp i vind. Var vinden svag kunde man bättra på vindfånget genom att täcka med träluckor (eller segelduk) över vingarnas genombrutna delar.

Inne i kvarnen sitter kugghjulet fast på axeln med vingarna. Det stora hjulets träkuggar överför kraften till drevet som vrider kvarnstenen. I startskedet kläms dock storhjulet fast av en "handbroms". Man börjar med att gå upp på övervåningen och tömma säden i kvarntratten varifrån säden rinner ner mellan kvarnstenarna.

På nedervåningen hänger man en säck på mjölkistan där det färdigmalda mjölet kommer ut. Här finns också kvarnens reglage. Bromsstången på väggen styr "handbromsen" som håller fast stora kugghjulet. Ovanför mjölsäcken hänger en spak kedjad till en hävarm, "lätten". Med den lättar man stenarna som varit hoplagda då kvarnen stått stilla. Man släppte alltså efter på bromsen, lättade lite på stenarna och vingarna började snurra. 

Sedan gällde det bara att se till att säden rann fram i lagom takt ner mellan stenarna, att det inte blev för grovt malet, att inte stenarna snurrade så fort att mjölet sveddes, att byta mjölsäckar och att smörja lager med talg och tjära så det inte gick varmt. Tilltog vinden fick man ta bort luckorna på vingarna eller i värsta fall skyndsamt vrida kvarnen ur vind så att den inte började skena.

Det kan kanske vara något att tänka på nästa gång ni plockar åt er en påse mjöl för några kronor i snabbköpet ....

 

Byggnad    Upp     Nästa ställe

Källor: Väder- och vattenkvarnar på Gotland (Jan A:son-Utas, Anders Salomonsson. Visby 1977, ISBN 91-7400-030-6. Bra bok för den kvarn-intresserade. Mycket information och många pedagogiska illustrationer.). Bilder: Principskiss av Jan A:son-Utas (ur boken). Foton från kvarnen på Ljugarn tagna av författaren.

Sidan uppdaterad: 10 mars 2006
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End