Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 30 

Byggnad     Ägare     Nästa hus

Ägare

Här bodde "Thomssons", har det berättats för mig, men några förnamn har aldrig nämnts. De var gotlänningar som bott i Amerika och där varit framgångsrika. Under 1800-talets sista decennier kom de tillbaka och slog sig ner här på Ljugarn. "Thomssons" ägde all mark mellan stranden och Storvägen från Ronanders (Storvägen 20) ner till sig (Storvägen 30). Vid laga skifte 1880-1885 var detta Bringsarves ägor, men efter "Thomssons" tid har marken haft beteckningen Alsarve.

För att få veta mer om "Thomssons" härkomst kan möjligen följande fakta vara av intresse: 1842 gifte sig Thomas Olofsson från Gammelgarn med husbondedottern vid Alsarve i Ardre. Någon generation senare, på 1880-talet, förknippades åtminstone två herrar Thomsson med den gården. Den ena var Reinhold Thomsson från Alsarve som utvandrat till Hartford, Connecticut, i Amerika. Där gifte han sig med Sofia Olofdotter, född 1868 på Bofride i Alskog. Den andre var Oscar Thomsson, som då var husbonde på Alsarve. Sannolikt finns band mellan "Thomssons" på Ljugarn och Thomsson i Ardre, men om det var Reinhold eller någon annan släkting som bodde här får kommande forskning utvisa.

I alla fall, fortsätter berättelsen, så lämnade "Thomssons" Ljugarn  runt sekelskiftet 1900, återvände till U.S.A. och tjänade bra med pengar. På ålderns höst kom föräldrarna ännu en gång till Gotland för att sluta sina dagar här. 

Kring 1925 flyttade familjen Östman in på Storvägen 30. Här ser vi Emil och Maria med två av barnen. I barnaskaran var Margareta och Ingrid äldst, cirka tio år äldre än småsyskonen Berit och Lennart. Familjen kom från Lau och det säregna laumålet var inte lätt att förstå för ljugarnsbarnen när de började leka med nykomlingarna. Det är under Östmans tid, under 1900-talets första hälft, som de intilliggande åkrarna efterhand styckas av till tomtmark.

 

Byggnad     Upp     Nästa hus

Källor:  Elisabet Fernholm (föräldrarnas berättelser). Bebyggelse i Ardre 1883 baserat på handlingar från Laga Skifte i Ardre 1880-1885 (G Tingström, E Lindby, A Gustavsson, A Pettersson). Gotländskt vigselregister (internetdokument, Landsarkivet i Visby). Alskboar (Annie M Jacobson. Gotlands Allehandas förlag 1974. Den ljusa udden (Bo Hallin. ISBN 91-85716-63-4). Lars-Åke Karlsson (foto ur Ewy Karlssons samling). 

Sidan uppdaterad: 2 december 2001
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End