Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 34 

Byggnad     Ägare     Nästa hus

Ägare

Förste ägare var den åldrade "slaktare Gustafsson". Hans namn var Johan Bernhard Gustafsson, född 1859, och han hade varit hemmansägare i Ardre. Sedan dotter och måg tagit över gården och han själv blivit änkling flyttade han 1910 ner till Ljugarn och fortsatte med att slakta och stycka, sysslor han var van med. Ibland behövde han hjälp och då fick fostersonen Albin Karlsson som bodde strax intill rycka in eller också kom mågen Gunnar Neogard ner från Ardre. Och Karlssons barn sprang ofta över till slaktaren med portioner av mamma Agnes goda mat.  

Mest var det får eller svin som gick sitt öde till mötes i slakteriet. Där fanns en slaktarbänk på vilken djuret vräktes omkull och spändes fast med halsen i en uppriggad stabil grenklyka. Och så … swisch. Blodet samlades i byttor, djuret flåddes och styckades och när arbetsplatsen sedan sköljdes ren så rann slamsor och blodblandat vatten ner i garvarrännan och vidare bort mot sjön. Stanken från diket och olustkänslan kring djurens avlivningsplats gjorde att barnen gärna skyndade på sina steg när de vid mjölkningsdags passerade förbi med hinken på väg till eller från kobetena bortom Hålvägen.

I undantagsfall hände det att ett större djur avlivades. Till exempel när Janne Wibergs häst Lea fick en spik i foten och ingen veterinärvård hjälpte. Då löste försäkringsbolaget in hästen, sålde den till Gustavsson och så blev det köttfärs av trotjänaren. 

Slaktare Gustavson avled 1929.

*****

Under 1930-talet hade Gunnar Neogard huset och hyrde då ut det under somrarna.

*****

Nästa ägare till huset blev Åhlberg, en storväxt trygg och sympatisk busschaufför. Under hans tid infördes nymodigheten med busshållplatser. Nu fick man inte som förr hejda bussen var som helst utefter vägen för att kliva på eller av. Åhlberg hade dock stor förståelse för att invanda beteenden inte ändras så lätt. Han fortsatte gärna med att stanna bussen där folk önskade. 

 

Byggnad     Upp     Nästa hus

Källor: Avskrift av protokoll Gotlands norra härads domsaga 1939 nr 346. Folkräkningen 1890 och 1900 (SVAR. Betaltjänst på Internet). Elisabet Fernholm (egna minnen).

Sidan uppdaterad: 21 mars 2006
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End