Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 47 

Byggnad     Ägare    Nästa hus

Ägare

Missionshuset byggdes innan det ännu fanns någon fri församling på Ljugarn. Det byggdes av ortsbor, som kommit till tro genom predikanten C A Elfströms verksamhet i Alskog 1882. Missionshuset togs i bruk hösten 1884. Året därpå bildades Ljugarns friförsamling som anslöts till Svenska Missionsförbundet. Friförsamlingen blev också ägare till missionshuset. 

Frikyrkligheten fick stort genomslag i våra socknar under 1880-talet. I Alskog kom den att omfatta mer än 20 procent av sockenbefolkningen. I Ardre fanns tidigt en friförsamling, men medlemmarna anslöt sig efterhand till Ljugarn och församlingen i Ardre upplöstes 1894. En baptistförsamling levde dock vidare.

Dessa frikyrkliga gick inte till högmässan, struntade i kyrkligt dop och nattvard, infann sig aldrig till "läsförhör" och föraktade djupt de traditionella prästerna. De ansåg att den enskilde själv skulle få läsa Bibeln och komma till klarhet i trosfrågor. I missionshuset ordnade man gudstjänster som leddes av egna predikanter. En lång tid hade de här en urmakare till pastor. Denne predikade och döpte, men gick övrig tid runt på landsbygden och sålde eller bytte klockor. Samme man flyttade sedan till Visby, men hade vunnit böndernas förtroende till den grad, att de gärna hämtade honom den långa vägen för att döpa deras barn, ty det var inget riktigt dop om ej han utförde det.

Frikyrkligheten fortsatte att frodas långt in på det nya seklet. Man reste runt på sina möten. Predikanter kom och gick – "pannkakspräster" som de hette i folkmun. Som del i försörjningen fick nämligen predikanterna ibland cirkulera som matgäster i friförsamlingens hushåll. När pastorn kom skulle det vankas lite extra och då blev det ofta pannkaka.

Med tiden avtog den oförsonliga inställningen till statskyrkan. Från slutet av 1920-talet fungerade missionshuset som ett "Herrens hus" för alla traktens samfund. Här kunde såväl friförsamlingen, Frälsningsarmén som Svenska kyrkan hålla möten och andakt. Var tredje söndag höll statskyrkans pastor Björkander sin gudstjänst här, så att åldrade ljugarnsbor skulle slippa fara ända upp till Ardre för att höra hans predikan. 

I missionshuset präglades också ljugarnsbarnens etiska och religiösa uppfattning genom söndagsskolan.  

Äldre ortsbor förmedlade sin visdom till den yngre generationen. Till vuxenlivet bar barnen med sig bibelorden de fått av sina lärare. Ännu åttio år senare kan en av flickorna på bilden lätt rabbla sitt:

"Låt godhet och sanning ej vika ifrån dig.
Bind dem omkring din hals, 
skriv dem på ditt hjärtas tavla."
(Ords. 3:3)

 

Byggnad     Upp     Nästa hus

Källor: Lambgift för läsare (Hans Ljunggren m.fl., ISBN 91-970687-2-1). Alfred Ahlander: Några anteckningar från mitt förflutna lif (ur 'Från Gutabygd 2001', Visby 2001. ISSN 0349-9278). Gerda Lindlöf, egna minnen. Elisabet Fernholm, egna minnen samt albumbild. Arnold Garnström, albumbild.

Sidan uppdaterad: 20 februari  2003
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End