Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 22 

Byggnad     Ägare     Nästa hus

Ägare

Gunnar "Skans-Gunne" Karlsson från Ardre uppförde byggnaden 1928 för sig och sin familj (bilden till vänster). Hustrun hette Olga och den lille parveln Olle. Paret fick sedan ytterligare ett barn. Gunnar gillade inte bara att bygga, han gillade att brygga också – något som han kallade "runöl" och som var gjort på russin, mandel och plommon.

Tiderna var dåliga, familjen klarade inte att betala vad de lånat för husbygget och borgenärerna från Ljugarn och Ardre övertog huset. Gunnar Karlsson flyttade med familjen till norra Gotland. Borgenärerna började hyra ut fastigheten. Här följer några av dem som bott i huset.

*****

Alex Östergren och hans hustru Astrid drev en charkuterirörelse i Hemse. Som ovan sagts var det kärva tider och affärerna gick knackigt. Axel och Astrid sökte sig till Ljugarn där de hoppades att den stora mängden turister skulle kunna bättra på affärerna – åtminstone under sommarsäsongen. 1931 inredde de husets källarvåning till charkuteri. Myndigheterna godkände dock inte sådan verksamhet i boningshuset och de var tvungna att ordna nya lokaler i hus på gården. 

Under de år familjen bodde i huset föddes två barn, Carl-Eric och Gullevi. Alex Östergrens specialitet, den rökta potatiskorven, blev mycket populär på Ljugarn och visst gick affärerna bättre här. Det förtogs dock av kostnaderna för krånglet med charkuterilokalerna. Efter ett par år återvände Alex och Astrid till Hemse där de sägs ha fortsatt med sitt charkuteri i det hus färghandeln nu ligger. 

*****

Emil Johansson kom till Ljugarn och Storvägen 22 med hustrun Helga, dottern Iris (bilden) och sonen Stig. Svärfadern, Oscar Wennerström, bodde också tillsammans med familjen. Emil och Oscar hade var sin hund – den ene en svartvit fågelhund, den andre en hund med namnet Klinga. Efter en kort tid avled Helga i lunginflammation. 

Oscar träffade Ada Söderberg och flyttade ihop med henne mitt emot Konsum. Där tillverkade han tappar och hanickar till drickfat och blev känd i samhället som "Tappnicken". Emil gifte om sig och köpte ett hus längre upp på Ljugarn.

*****

Även Gardbergs dotter Signe bodde här en tid innan hon fick tomt att bygga på uppe vid skogen vid Kvarnbacksvägen.

*****

Under andra världskriget hyrdes huset ut till försvaret. På gården mellan nuvarande gårdshuset och garaget ställdes det också upp en militärbarack. Där hade man fler smårum för kontorsverksamhet. Allvaret blandades stundom upp med nöjen. Ibland hade officerarna danstillställning där inne. Robusta soldater och grova marschkängor slet hårt på huset under den här tiden.

*****

Rickard Svensson hade tjänstgjort som chef vid luftbevakningen. Han var sedan 1934 gift med Hilda, paret hade tre barn och bodde i Etelhem. Vid krigsslutet tog Rickard chansen att köpa denna fastighet till sin familj. 

Familjen flyttade in men i samma veva insjuknade Rickard och avled oväntat på sjukhuset i Lärbro. 

Där satt Hilda, änka och nyinflyttad, med de minderåriga barnen Eddie, Evert och Gunnel i det stora huset här på Lotsbacken.

*****

Albert Wiberg, ungkarl och en kamrat till Rickard under militärtjänsten, bodde snett över vägen. Han fann glädje i att hjälpa Hilda och de faderlösa barnen och hon uppskattade hans omsorg. De flyttade ihop, fick tillsammans en son Berth och framlevde ett strävsamt liv här på Storvägen 22. 

På bilden ser vi Hilda, dottern Gunnel och Albert med lille Berth på knät.  Eddie blev verksam vid KA3 i Fårösund. Evert gick till sjöss då han var sexton år, bosatte sig i Australien och besökte inte Sverige förrän efter femtio år.

*****

.
.
.
.

.
Berth Wiberg gifte sig med Helena Malm. Paret har två barn. Fastigheten är fortfarande i familjens ägo.
.
.
.
.
.
.

 

Byggnad     Upp     Nästa hus

Källor: Elisabet Fernholm (egna minnen). Gullevi Östergren (egna minnen) och Peter Tallungs (moderns berättelser). Den ljusa udden (Bo Hallin. ISBN 91-85716-63-4). Hilda Svensson (egna minnen) och Berth Wiberg (föräldrarnas berättelser, egna minnen). Bilder: Foton ur Elisabet Fernholms familjealbum. Foton från Berth Wiberg.

Sidan uppdaterad: 25 november 2006
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End