Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 23 

Byggnad     Ägare     Nästa hus

Ägare

Så länge huset funnits har det bebotts av lotssläkten Garnström. Släktens historia på Ljugarn börjar 1774 då Lars Larsson från Hugrajvs i Gammelgarn ingår äktenskap i Ardre med Catharina Jacobsdotter från Hallute. De bosatte sig "i Ljugarn i närheten av Gamlehamns fiskeläge" och började kalla sig Garnström (efter Gammelgarn). Lars blev lots och, som så ofta på den tiden, följde söner och sonsöner i förfäders fotspår. Vid mitten av 1800-talet fanns på Ljugarn tre lotsfamiljer Garnström – var och en i sin "lotshydda" på udden. Detta var en av dessa bostäder.

Under 1800-talets senare del var det Lars Niklas Garnström (bilden), som huserade här med fru och tre barn. Lars Niklas föddes 1842. Fadern omkom under lotsning när sonen var 14 år. Då fick den unge "sorken" ta över husbehovsfisket och 1859, då han var 17 år, blev Lars Niklas antagen som lotslärling och fick styrsedel. Vid pensioneringen 1902 var han lotsförman. Som så många andra i samhället var familjen troende och engagerad i frikyrkolivet på Ljugarn.

Barnaskaran bestod av Anna (den kortare flickan på bilden) född 1876, Olivia född 1879 samt lillebror Niklas född 1886. Vem kan ana vilka framtidsdrömmar och förhoppningar dessa ungdomar bar på när kortet togs – inför livet på andra sidan sekelskiftet? Så här blev det:

Anna hade varit duktig i skolan. I avgångsbetyget 1892 från folkskolan i Ardre fick hon bland annat vitsorden "Berömlig" i läsning samt "Med beröm godkänd" i biblisk historia. Hon framlevde ett religiöst vuxenliv och bidrog till den uppväxande generationens etiska fostran genom att leda söndagsskolan i Ljugarn. Anna bodde kvar i föräldrahemmet även efter föräldrarnas bortgång. Hon dog ogift.

Olivia, oftast kallad Liva, utbildade sig till hattmodist. När 'spanska sjukan' härjade som värst 1918-1919 och alla på udden blev sängliggande, så var Liva den enda som klarade sig. Hon fick då gå runt i alla granngårdar för att mata djuren och mjölka korna. Hon var aktiv i frikyrkoförsamlingen och betrodd att sköta Ardre sockens sparbank, som under 1900-talets första hälft var inrymd i huset. Penningaffärerna sköttes i vardagsrummet åt vägen och själva banken bestod av två stora kassaskåp – ett mörkgrönt och ett lejongult. Liva stannade också i föräldrahemmet tillsammans med sin syster. När hon på äldre dar fick frågan varför hon aldrig gift sig, svarade hon: "Ja, nog skulle jag väl också ha kunnat bli gift och få familj – men det var ju tvunget att nå'n måste ta hand om di gamle..." 

Lillebror Niklas gick till sjöss som jungman. Han brevväxlade mycket med sin syster Olivia och hon höll honom noggrant underrättad om vad som hände i hembygden. Efter att ha farit runt i världen några år så kom Niklas i vuxen ålder tillbaka till Ljugarn – som lots, naturligtvis. Mer om honom finns under 'Strandridarevägen 4'.

 

Byggnad     Upp     Nästa hus

Källor: Gotländsk vigselbok (Landsarkivet i Visby. Internetdokument). Arnold Garnström (berättelser, dokument och foton). Elisabet Fernholm (foto, egna minnen).

Sidan uppdaterad: 24 mars 2002
Copyright © 2002-2011, Jan-Folke Fernholm.

End