Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 25 

Byggnad     Ägare     Episoder     Nästa hus

Byggnad

Storvägen 25 är en låg 1700-tals kalkstensbyggnad som ligger med gaveln ut mot vägen. Det är manbyggnaden till en av de ursprungliga gårdarna på Ljugarn. Huset är en gammal lotsbostad och huskroppen närmast vägen är byggd omkring 1760. Den har nära metertjocka ytterväggar av travad kalksten utan något sammanfogande bruk – likt en "staintun". Muren sedan tätats med utifrån påslagen kalkputs. Muren står direkt på markens grus samt i söder direkt på kalkberget, som där går i dagen. Ytterväggarna är inriktade efter jordlinjerna, vilket inte är ovanligt för 1700-talshus. Läs mer om jordlinjer ...    

Byggnadens inre planlösning var traditionell med dagligstuga, gäststuga, ett litet rum däremellan och en inbyggd trappa upp till loftet. Ursprungligen saknade bottenvåningen fönster på gaveln. Öppen eldstad fanns i alla tre rummen. Övervåningen var helt oinredd och torde ha använts som magasin och förvaringslokal – kanske som på den samtida Strandridaregården med lucka i stället för fönster i övervåningens gavelöppning. Bottenvåningen hade från början jordgolv men fick senare trägolv. Då lades träsyllar i fåror på jordgolvet och breda golvplankor ovanpå syllarna. Mellanrummet mellan jord och trä var inte ventilerat och efterhand förstördes golvkonstruktionen av fukt från marken. Golvet lappades och lagades ofta under 1900-talets första hälft och idag är alla dessa golv utbytta. 

Äldsta avbildningen är i fonden på en teckning av kvarnen, som Jacob hägg gjorde 1901. Det är huset med skorstenen. Då hade ännu inte flygeln åt gården byggts.

Vinkelbyggnaden tillkom 1902-1903. Då revs den ursprungliga södergaveln och återanvändes tillsammans med ny kalksten i tillbygget. Där blev det plats för kök, brygghus med bakugn och bykkar samt svalutrymmen för förvaring av livsmedel och potatis. Till loftet ledde en lofttrappa och där avbalkades ett rum för gårdens åldringar, resten av vindsutrymmet användes för förvaring av bl.a. brödsäd. Ungefär samtidigt tog man upp ett fönster i bottenvåningens gavelvägg utåt gatan, för att få in mer ljus. På denna bild från 1910 ser vi att huset har spåntak. Samma typ av tak verkar det också ha haft sedan 1700-talet – av underliggande takkonstruktion att döma.

När turismen kom till Ljugarn ville husfolket tjäna pengar på uthyrning. 1924 inreddes övervåningen med sovrum och en riktig trappa sattes in. Takkupor med fönster byggdes för att släppa in ljus i sovrum och trapphall. Huvudingången pryddes med en glasveranda. Över det underhållskrävande spåntaket lade man ett modernt tak av tjärad papp. Rester av en tidigare blå färg har återfunnits på fönsterfodren, som nu är gröna. 

Fram till 1960 kunde man se gaveltopparna av trä på den 1903 färdigställda tillbyggnaden – en byggnadslösning de sakkunniga påstår vara sällsynt. Liknande kan dock ännu ses på grannhuset, Storvägen 23.

    

Efter 1960 har gaveltopparna blivit reveterade, takkupor och skorstenar klätts in med plåt och ovanpå papptaket har ett nytt tak av betongtegel lagts. De gamla taksparrarna som är dimensionerade för ett lätt spåntak och skulle inte ha motstått tyngden av ett reguljärt tegeltak. Nu har huset alltså tredubbelt tak – det gamla spåntaket underst, därefter papptak och överst betongtegel.

Byggnaden har ett stort miljömässigt värde genom sitt öppna läge vid vägen och ett kulturhistoriskt värde som ett av de äldsta husen på Ljugarn.

 

Upp     Ägare     Episoder     Nästa hus

Källor: Ljugarn, kulturhistorisk byggnadsinventering (Gotlands kommun, Stadsarkitektkontoret 1984-08-30). Elisabet Fernholm (moderns berättelser, egna minnen).

Sidan uppdaterad: 21 oktober 2001
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End