Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 25 

Byggnad     Ägare     Episoder     Nästa hus

Ägare

Detta är husets ägarlängd:

1757-1797

Olof Nilsson, lots, g.m. Cecilia Jacobsdotter. En son, Jakob.

1797-1824

Sonen Jacob Olsson Ekberg, mästerlots, g.m. Elisabet Nilsdotter. En son, Nils, som avlider före modern.

1824-1847

Änkan Elisabet Ekberg, omgift med styrman Carl Johan Nordin som avlider 1830. Inga barn, änkan testamenterar gården till sin brorsdotter.

1847-18??

Brorsdottern Greta Kajsa, g.m. arbetskarlen Jacob Persson Wiberg. En son, Johan Petter Rudolf.

18??-1909

Johan Petter Rudolf Wiberg, arbetskarl, g.m. Lovisa Gabriella. En son, Jacob Johannes "Janne".

1909-1956

"Janne" Wiberg, hemmansägare, g.m. Natalia. Fem barn.

1956-1999

Dottern Elisabet, g.m. Folke Fernholm. Ett barn, Jan-Folke.

1999-

Jan-Folke Fernholm

Förste ägaren hette Olof Nilsson och var lots. Husets exakta byggår är inte fastställt, men vi vet att förordningen om tjugo års skattebefrielse för stenhusbyggen trädde ikraft 1757 och att kartan över Bringsarves ägor från 1758 inte visar något hus på platsen. Ett husbygge av den här storleken tog ett par år att fullfölja och när dessutom Olof Nilsson gifter sig i november 1759 så kan man misstänka att han och makan Cecilia kunde fira julen 1759 i den nybyggda lotsbostaden.

Olof och Cecilia får en son, Jacob, som senare tar namnet Ekberg. Sonen börjar som lotsdräng och slutar som mästerlots och det är denne Jacob Olsson Ekberg,  som hade sin båt i den stundom omnämnda "Ekbergs länning" nere vid Gamlehamn. 

Brorsdottern Greta Kajsa, som nämns här ovan, var barn till skolmästare Johan Ardgren i Ardre och hennes make, arbetskarlen Jakob Persson Wiberg, var husbondeson från Bjärges i Lau. 

Johan Petter och Lovisa ses här till vänster och i knät sitter lille Jakob Johannes, född 1873.

Jakob Johannes, oftast kallad Janne, Wiberg växte upp. År 1901 var han tjugosju fyllda, men fortfarande ungkarl. Enligt mor Lovisa var det hög tid att han stadgade sig och tog en hustru. Janne arbetade under veckorna i skogen längre in på ön, men lördagar och söndagar var han hemma hos föräldrarna i Ljugarn. Så en lördag arrangerade en av Ljugarns unga damer, Anna Lindby, en träff mellan Janne och tullarns nya husa från fastlandet, Natalia Karlsson. För Janne och Natalia blev det en promenad längs vägen ner till hamnen, tycke uppstod och efter ytterligare någon tid bestämde de två, ivrigt påhejade av mor Lovisa, att gifta sig och flytta in i huset på backen.

Trots sin ungdom ställde Natalia ett villkor för giftermålet. Huset skulle först utrustas med ett ordentligt kök innan hon blev hustru och flyttade in!  Vid den här tiden bestod huset endast av en länga – det ursprungliga 1700-tals stenhuset, byggt på tidstypiskt manér. Ingång mitt på framsidan, förstuga, litet rum rakt fram med större rum på ömse sidor. Södra rummet i nedervåningen nyttjades som "kök" där maten tillreddes över trefot i en eldstad, vilken idag närmast skulle betraktas som en "öppen spis".  Utanför den södra gaveln fanns en utbyggnad av trä där man diskade och skötte många andra av kökets sysslor. En sådan typ av utbyggnad var vanlig på gotländska hus vid den här tiden, men det var inte precis vad en stolt 17-årig småländska drömde om. Så Natalia ställde som villkor att det först skulle byggas ett ordentligt kök. Under tiden skulle hon återvända till Småland, bryta med den lokomotivförare hon där sällskapat med (vilket hon inte ville göra blott med ett brev) och packa inför sin flytt och giftermål.

Natalia återkom efter några månader, så som hon lovat sin Janne. Om- och tillbyggnaden av huset tog två år, 1902-1903, en del detaljer ännu längre. Träskjulet revs och de unga tu gifte sig i Ardre kyrka lördagen den 2 december 1903. Tillsammans fick de fem barn,  John (Storvägen 27), Albert (Storvägen 22), Ingrid, Elisabet (Storvägen 25) och Åke (Strandridarvägen 8).

 

Byggnad     Upp     Episoder     Nästa hus

Källor: Gotländskt vigselregister (internetdokument, Landsarkivet i Visby). Elisabet Fernholm (moderns berättelser).

Sidan uppdaterad: 21 oktober 2001
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End