Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Ljugarns historia. 

Forntid   Medeltid   1600   1625   1650   1675   1700   1725   1750   1775   1800   1825   1850   1875   1900


1675-1699

Alltsedan Gotland blivit svenskt var bönderna i Ardre, Alskog liksom på resten av ön tvungna att uppsätta båtsmän till rikets örlogsflotta. Båtsmansorganisationen baserades på indelning i rotar, där varje rote utgjordes av fyra à fem hemman. Då båtsmännen inte behövdes i kronans tjänst skulle de vistas hemma i sina rotar och där uppbära hemkallspenningen av sina rotehållare. De gotländska båtsmännen kallas för första gången till tjänstgöring år 1675 då kriget mellan Sverige och Danmark utbryter. 1676 blev Gotland "befriat" av den danske sjöhjälten Nils Juel och danskarna höll ön besatt till krigets slut 1679. Det medförde att de gotländska båtsmännen inte under tre år kunde återkomma till sina hemsocknar utan fick förläggas, troligen på Dalarö.

Efter det danska mellanspelet ökade makthavarna sina ansträngningar att "försvenska" gotlänningarna, men gutarna hade svårt att förstå den svenska mentaliteten och var motsträviga. Prästerna och kyrkan hade en viktig roll i förändringsprocessen. Det var i stort sett obligatorisk närvaro på gudstjänsterna och kyrkan var på den tiden den enda riktiga nyhetskanalen makthavarna hade att nå ut till befolkningen. Prästerna kunde nu förlora ämbetet om de predikade på danska och predikan skulle i så fall repeteras på svenska. Prästerna klagade över att åhörarna löpte ut när predikan repeterades och Consistoriet gav dem lov att tillsluta kyrkdörren "att ingen må löpa ut förrän predikan repeterats". En ny kyrkolag kom 1686. I den ålades kyrkan att föra böcker över husförhör, födslar, vigslar, dödsfall och flyttningar. De äldsta bevarade katekisationslängderna från Gotland är upplagda år 1688. Där betygssattes vars och ens kunskaper i katekesen och markerades med prickar om vederbörande kunde kristendomsstycket enbart på danska eller på det "rätta" språket, svenska.

Ljugarns hamn är nu väl etablerad och förekommer på fler svenska kartor från tiden. Lantmäteridirektören Carl Gripenhielm benämner den 'Logards hamn' på sin karta från 1688. På specialkartan över Östersjön "begynnandes ifrån Calmarsund intill Stockholm, innehållandes iemwäl öjarna Gottland och Öland", som lotseridirektören" Petter Gedda upprättade 1695, visas ett med ankare markerat 'Långgarnshamn' vid kusten utanför Alskog. Dessutom är det markerat att farvattnet var grunt och osäkert i hela Lausviken från holmarna till udden där Ljugarns lanthamn senare placerades. Inseglingen till Ljugarns gamla hamn skulle alltså ske från norr eller nordost.

Det var ett besvärligt kvartssekel för öns befolkning. 1675-1679 var det missväxt, hungersnöd. Barnkopporna grasserade 1694. 1698 var också ett svårt år då folk dog av både hunger och "blodsot" (tyfus). Värst var krisen på sydöstra Gotland i ett bälte över Alskog, Ardre upp mot Östergarn. Siffror från angränsande socknar visar att dödligheten var fem till tolv gånger större än normalt. Uppgifter saknas för att kunna beräkna dödligheten i Ardre - varför, det framgår av händelserna i nästa avsnitt.

 

Upp     Nästa

Källor: Alskboar (Annie M Jacobson. Gotlands Allehanda Visby 1974). Epidemier och folkmängd under Gotlands sextonhundratal (Anders R Johansson. Sockenmagasinet Haimdagar Nr 1/2000).

Sidan uppdaterad: 21 oktober 2001
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End